Zdrowe ciasteczka jaglane

W ostatnich latach wzrosło zainteresowanie produktami bezglutenowymi, ponieważ niektóre badania dowiodły, że nie jest on najlepszy dla naszego zdrowia. Gluten znajduje się w mące pszennej, więc coraz częściej zastępuje się ją innymi rodzajami.

Jak zrobić ciastka jaglane?

bezglutenowe ciasteczka jaglaneMąka pszenna zawiera znikome ilości witamin i minerałów, więc nawet z tego względu warto czasem sięgać po inne mąki, które są prawdziwą skarbnicą tych składników. Może to być mąka jaglana, kukurydziana, gryczana czy migdałowa. To co je łączy, to to iż nie zawierają glutenu. Można z nich robić chleb, drożdżówki, bułki czy słodkie wypieki. Smaczne bezglutenowe ciasteczka jaglane są najlepszym przykładem takich słodkości, które z pewnością zasmakują nie tylko dzieciom. Ciastka są bardzo proste w wynikaniu, które zajmuje niewiele czasu. Wystarczy mieć do dyspozycji kilka składników. Potrzebna jest mąka jaglana powstała w wyniku zmielenia ziaren prosa, jajka, cukier, masło lub na przykład olej kokosowy, można też dodać odrobinę kwaśnej śmietany, aby ciastka były bardziej chrupkie i szczypta proszku do pieczenia. Kiedy mamy już odmierzone wszystkie składniki, trzeba je połączyć i zagnieść ciasto. Następnie rozwałkować na grubość kilku milimetrów i powykrawać różne kształty ciastek. Na koniec wystarczy je włożyć do piekarnika nagrzanego do stu osiemdziesięciu stopni na pięć – osiem minut. Po upływie czasu, ciastka jaglane są gotowe i można je wyjąć. Jak widać jest to proste zadanie, a efekt końcowy jest przepyszny.

Ciasteczka z mąki jaglanej są smaczne i zdrowe, więc bez wyrzutów sumienia mogą je jeść dzieci i dorośli. Jeżeli chcemy, aby ciastka były mało kaloryczne, to wystarczy ograniczyć ilość dodanego cukry lub zamienić go na cukier trzcinowy czy naturalny miód.